HTML

Jabulani

Ezekben a napokban egy labda. Később maga a foci, és ami azt körülveszi. A kapcsolódási pontok száma több, mint elsőre gondolnánk, és mivel ezek határozzák meg az itt szóba kerülő témákat, szinte bármi előfordulhat.

Címkék

abreu (1) ac milan (2) afrika (1) ajax (2) alexis sanchez (1) algéria (1) allianz arena (1) anderlecht (1) anglia (14) apertura (3) aranylabda (1) arbeloa (1) argentína (13) arsenal (2) artjoms rudnevs (1) asamoah gyan (3) as roma (4) ausztrália (1) a futball faktor (1) barcelona (7) bayern münchen (2) belgium (1) benfica (1) benzema (1) bl (9) bojan krkic (1) borussia (1) borussia dortmund (1) boulahrouz (1) brazília (6) bundesliga (4) celtic (1) cfr cluj (1) chelsea (3) chicharito hernandez (1) chilavert (1) chile (3) clausura (1) community shield (1) cottbus (2) cruyff (1) csányi sándor (2) dánia (1) dárdai pál (1) david villa (1) dél afrika (2) dél amerika (4) dél korea (3) dinamo kijev (2) di natale (1) donovan (1) dortmund (1) drogba (1) dvsc (4) dvtk (2) dzsudzsák balázs (3) eboué (2) egervári sándor (2) egyiptom (1) el (7) elefántcsontpart (3) el clásico (1) eredivisie (2) erwin koeman (2) észak korea (1) fail (2) fehér miklós (1) fejes (2) felipe melo (1) feyenoord (1) finnország (1) forlan (1) franciaország (4) galatasaray (1) garancsi istván (1) gera zoltán (1) ghána (6) gheorghe hagi (1) gólkirály (2) görögország (1) gulácsi péter (1) győr (4) gyurcsány ferenc (1) hajnal tamás (1) hamit altintop (1) hangulatjelenés (1) hannover (2) henry (1) hertha bsc (2) higuain (1) hollandia (10) honduras (2) huszti szabolcs (3) ibrahimovic (2) iniesta (1) interjú (1) jabulani (3) jabulani tippjáték (38) japán (3) joachim löw (1) johan voskamp (1) john king (1) juhász roland (1) juventus (3) kamerun (1) karpaty lvov (1) katar (1) király gábor (2) kitekintő (3) klose (1) koman vladimir (3) könyvajánló (1) koreai ndk (1) labda (1) laczkó zsolt (1) larissa riquelme (6) lavezzi (1) lazio (2) lech poznan (1) lisztes krisztián (1) litvánia (1) liverpool (1) luis fabiano (1) mágus (1) magyarország (9) mainz (2) manchester united (4) maradona (4) meccsváró (14) messi (3) mexikó (3) mezey györgy (3) michael preetz (1) mkb veszprém (1) muslera (2) napoli (1) nb1 (1) németország (8) nigéria (1) olaszország (6) orbán viktor (2) oroszország (2) paks (1) palermo (1) paraguay (9) piqué (1) platini (1) porto (1) portugália (4) premier league (4) premjer liga (1) primera division (2) psv (2) puyol (1) raul meireles (1) real madrid (5) ribery (1) rio ferdinand (1) riquelme (1) románia (2) ronaldinho (1) róth antal (1) rudolf gergely (1) sampdoria (1) san marino (1) sarkozy (1) sebők vilmos (2) shakira (1) sneijder (2) spanyolország (13) sparta rotterdam (1) stadion (1) statisztika (1) stuttgart (3) suarez (2) suna (5) superclásico (1) svájc (2) svédország (1) szabics imre (1) szalai ádám (3) szántai ákos (1) szerbia (2) szlovákia (2) szlovénia (1) szurkolók (1) tevez (2) thomas müller (2) tiszatibi (3) totti (1) udinese (1) uefa (1) új zéland (1) ukrajna (1) uruguay (10) usa (3) u válogatott (1) vb (1) videó (7) videoton (3) videó bíró (2) visszaszámláló (32) vittek (1) xavi (1) zahia dehar (1) zenit (2) zte (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Juan Román Riquelme

2010.09.05. 13:08 :: Nemirov

Futótűzszerűen terjedt a hír a 90-es évek elején, amikor egy helyi újság meg- tudta, hogy milyen nagy felhajtás alakult ki az Argentinos Juniors csapatánál, egy csodagyerek fel- tűnésével. Az edzők- nek meggyőződése volt, hogy megtalálták a klub következő nagy tehetségét. 

Egy fényképészt küld- tek aznap a csapat- hoz, hogy készítsen egy képet az ifjoncról, aki később azt mondta úgy érezte magát mintha egy gyerek fejedelem jelenlétében lenne. Soha nem látott még ennyire magabiztos fiút a korához képest, aki ennyire tudatában lenne a maga körül megteremtett rajongással és oly meggyőzően lépked a legnagyobbak útján.

Elérni az üdvösséget abban a klubban, ahol Diego Maradona is nevelkedett, Juan Román Riquelme karrierjére nagyobb nyomást tett az átlagnál és állandó összehasonlítást és párhuzamosságot eredményezett a 86-os világbajnokkal.

 

1996-ban Carlos Bilardo (a 86-os világbajnok csapat edzője) javaslatára a Boca Juniors számos ígéretes játékost hozott át az Argentinos csapatából. Coloccini ezek közül volt egy, Carlos Marinelli egy másik. Riquelme is rajta volt a listán.
 

Ahogy Maradona egyre jobban veszített a fényéből, Román csillaga egyre jobban emelkedett. 97-ben az Aperturában, amikor a Boca a Riverhez látogatott a superclásico-n a színpad készen állt a trónörökléshez. Maradona utolsó tétmeccsét játszotta a Monumental gyepén. A 19 éves Riquelme váltotta és a cserének köszönhetően a Boca megfordította a meccset és 2-1-re győzött. Legenda született.
 

Kulcsembere volt a 2000-es években öt bajnokságot, 4 libertadores-t(!), 2 Copa Sudamericana-t (vö.Európa Liga), 3 Recopa Sudamericana-t (vö. európai szuperkupa) és 2 Interkontinentális kupát nyerő Boca-nak. Román nem mindet nyerte ezek közül. 

Volt egy balul sikerült időszaka az akkor Van Gaal által irányított Barcelonánál, majd egy dél-keleti spanyol kiscsapathoz került, amit BL elődöntőig vezetett mielőtt elhatározta, hogy otthagyja az európai légiós életet, a Villarrealt és visszatér Argentínába.  
 

Az egészen elképesztő szabadrúgások, a középpályán való cselezések, kiugratásai, egyszerre több ember visszatartása és lekötése a Real Madrid legyőzése a 2000-es Interkontinentális kupán mind karrierjének csúcspontjai, nem említve azt, hogy Geremi, Makelele, Helguera sem tudták tőle megszerezni a labdát - még akkor sem amikor egyszerre hárman próbálták.



 

Az Interkontinentális kupa nekünk európaiaknak nem sokat jelent. A legtöbb klubnak inkább csak plusz teher, felesleges meccseknek gondolják. Dél-Amerikában ennek az eseménynek hatalmas jelentősége van, hiszen ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy bebizonyítsák semmivel sem rosszabbak európai társaiktól, van olyan jó a focijuk, mint az öreg kontinensen. Azon a 2000-es tokiói estén Riquelme is ezt tette. A madridiak lekezelőek voltak, amire válaszul Román nem egyszer megalázóan cselezte le őket. 

Miután elvarázsolta Európát és kihagyta hírhedt tizenegyesét az Arsenal ellen a BL elődöntőben, ami a döntőbe repítette volna a Villarealt, összekülönbözött Manuel Pellegrini edzővel és visszatért a Boca-hoz. Eleinte csak kölcsönben szerepelt, de az időzítés tökéletes volt, a Boca 2007-ben Libertadores győztes lett. Friss európai élményekkel a háta mögött a csapat és klub húzóembere lett rövid időn belül és nagy szerepet vállalt a brazil Gremio 5-0-ás kiütésében (összesítésben,két meccsen) a döntőn. Nyolc gólt jegyzett a sorozatban és ez volt a harmadik Libertadores győzelme. 

Az egyetlen szépséghiba a válogatott volt. A 2006-os csapatnak ő volt az irányítója, de a németek elleni nyolcaddöntőben José Pekerman nem engedte kibontakozni, mert fontosabbnak tartotta a biztonságos focit annál, hogy inkább a vezetést megszerezzék. 

2002-ben Marcelo Bielsa úgy döntött nem viszi magával a fiatal játékost, idén Maradona azt mondta neki nem elég jó. Tudjuk a háttérben egész más dolgok zajlottak és amint kinevezték Maradonát lemondta a vállogatottságot. Tény, hogy nem a legjobbját nyújtja manapság a Boca-ban, de még mindig létfontosságú játékos. Ha van kedve és élvezi a játékot, nem lehet levenni a pályáról, nincs ellenszer.

A Maradona eset messze nem egyszeri volt. Előtte ott volt az említett Pellegrini ügy a Villareal-nál. Martin Palermo a Boca másik legendája nem egyszer elmondta, nehezen kezelhető és neki sem túl jó a kapcsolata vele. Egy történet szerint 2007-ben a Copa Americán a következő szavakkal illette Messit, amikor próbált bekapcsolódni egy beszélgetésbe "Kopj le kölyök, a felnőttek beszélgetnek"

A 2007-es Copa Americán a brazilok 3-0-ás győzelmet arattak a döntőben, de a tornán Argentína játszotta a focit, Román lett a legjobb játékos és 1-0-ás brazil vezetésnél a kapufát találta el. Ha bemegy akkor talán teljesen más sztori lett volna.

De így történt és Juan Román Riquelme a Boca egyik legnagyobb bálványa, egy talány, ellentmondásos és szeszélyes, valamint fantasztikusan tehetséges. És most írta alá új négy évre szóló szerződését. 

Ahogy azt fiatal korától kezdve tudta, ő a Bombonera királya.  

Szűz olvasóinknak egy kis argentin gyorstalpaló itt.
 

4 komment

Címkék: argentína maradona riquelme

A bejegyzés trackback címe:

https://jabulani.blog.hu/api/trackback/id/tr332272844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aradebil 2010.09.05. 21:52:40

kár hogy kezelhetetlen,sokra vitte még volna vele a villarreal:(

Gryllus Villamos 2010.09.05. 22:29:33

Tökéletesen illet a Villarrealba. Sajnáltam, hogy vége lett annak a kapcsolatnak.
süti beállítások módosítása