HTML

Jabulani

Ezekben a napokban egy labda. Később maga a foci, és ami azt körülveszi. A kapcsolódási pontok száma több, mint elsőre gondolnánk, és mivel ezek határozzák meg az itt szóba kerülő témákat, szinte bármi előfordulhat.

Címkék

abreu (1) ac milan (2) afrika (1) ajax (2) alexis sanchez (1) algéria (1) allianz arena (1) anderlecht (1) anglia (14) apertura (3) aranylabda (1) arbeloa (1) argentína (13) arsenal (2) artjoms rudnevs (1) asamoah gyan (3) as roma (4) ausztrália (1) a futball faktor (1) barcelona (7) bayern münchen (2) belgium (1) benfica (1) benzema (1) bl (9) bojan krkic (1) borussia (1) borussia dortmund (1) boulahrouz (1) brazília (6) bundesliga (4) celtic (1) cfr cluj (1) chelsea (3) chicharito hernandez (1) chilavert (1) chile (3) clausura (1) community shield (1) cottbus (2) cruyff (1) csányi sándor (2) dánia (1) dárdai pál (1) david villa (1) dél afrika (2) dél amerika (4) dél korea (3) dinamo kijev (2) di natale (1) donovan (1) dortmund (1) drogba (1) dvsc (4) dvtk (2) dzsudzsák balázs (3) eboué (2) egervári sándor (2) egyiptom (1) el (7) elefántcsontpart (3) el clásico (1) eredivisie (2) erwin koeman (2) észak korea (1) fail (2) fehér miklós (1) fejes (2) felipe melo (1) feyenoord (1) finnország (1) forlan (1) franciaország (4) galatasaray (1) garancsi istván (1) gera zoltán (1) ghána (6) gheorghe hagi (1) gólkirály (2) görögország (1) gulácsi péter (1) győr (4) gyurcsány ferenc (1) hajnal tamás (1) hamit altintop (1) hangulatjelenés (1) hannover (2) henry (1) hertha bsc (2) higuain (1) hollandia (10) honduras (2) huszti szabolcs (3) ibrahimovic (2) iniesta (1) interjú (1) jabulani (3) jabulani tippjáték (38) japán (3) joachim löw (1) johan voskamp (1) john king (1) juhász roland (1) juventus (3) kamerun (1) karpaty lvov (1) katar (1) király gábor (2) kitekintő (3) klose (1) koman vladimir (3) könyvajánló (1) koreai ndk (1) labda (1) laczkó zsolt (1) larissa riquelme (6) lavezzi (1) lazio (2) lech poznan (1) lisztes krisztián (1) litvánia (1) liverpool (1) luis fabiano (1) mágus (1) magyarország (9) mainz (2) manchester united (4) maradona (4) meccsváró (14) messi (3) mexikó (3) mezey györgy (3) michael preetz (1) mkb veszprém (1) muslera (2) napoli (1) nb1 (1) németország (8) nigéria (1) olaszország (6) orbán viktor (2) oroszország (2) paks (1) palermo (1) paraguay (9) piqué (1) platini (1) porto (1) portugália (4) premier league (4) premjer liga (1) primera division (2) psv (2) puyol (1) raul meireles (1) real madrid (5) ribery (1) rio ferdinand (1) riquelme (1) románia (2) ronaldinho (1) róth antal (1) rudolf gergely (1) sampdoria (1) san marino (1) sarkozy (1) sebők vilmos (2) shakira (1) sneijder (2) spanyolország (13) sparta rotterdam (1) stadion (1) statisztika (1) stuttgart (3) suarez (2) suna (5) superclásico (1) svájc (2) svédország (1) szabics imre (1) szalai ádám (3) szántai ákos (1) szerbia (2) szlovákia (2) szlovénia (1) szurkolók (1) tevez (2) thomas müller (2) tiszatibi (3) totti (1) udinese (1) uefa (1) új zéland (1) ukrajna (1) uruguay (10) usa (3) u válogatott (1) vb (1) videó (7) videoton (3) videó bíró (2) visszaszámláló (32) vittek (1) xavi (1) zahia dehar (1) zenit (2) zte (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

UEFA algebra

2011.01.02. 13:35 :: Nemirov

Személyszerint nem tartozom azok közé, akik elítélik az európai szövetség rangsorolási rendszerét az UEFA-koefficiens számolgatását, de abban egyet kell értsek, hogy a jelenlegi szisztéma rossz és nagyon gyorsan külön kell választani a bajnokok ligáját és az európa ligát. Következzék egy írás a juventushungary oldaláról, melyből tényekkel alátámasztva kiderül hogyan kaptak a németek ajándékba plusz egy BL helyet.  Remélem a szövetség a továbbiakban is következetes marad és mondjuk Azerbajdzsán 6-1-es elpüfölésével szerzett együtthatók már érnek annyit, hogy az EB-n nem kell majd csoportkört játszaniuk a németeknek. A cikk a tovább mögött nálunk is olvasható.

"Carlo Garganese azt fejtegeti, miképpen juthatott a Bundesliga plusz egy Bajnokok Ligája indulóhoz a Serie A rovására, hiszen a német csapatok az utóbbi nyolc évben csak egyszer jutottak túl a negyeddöntőkön.

Edinson Cavani utolsó pillanatokban szerzett találatával a Napoli csapata egyedüli olaszként továbbjutott az Európa Liga következő szakaszába. Ez a tény azonban semmit sem változtat azon, hogy Olaszország a 2012/2013-as idénytől csak három csapatot indíthat Európa első számú kupasorozatában.

A jelen helyzet kialakulásáért az UEFA értelmetlen koefficiens számolási rendszere a felelős, amely az Európa Liga/UEFA Kupa résztvevőinek ugyanannyi pontot ad, mint a Bajnokok Ligájában szereplő csapatoknak. A németek éppen a második számú sorozatban az utóbbi öt évben szerzett pontjaikkal fogták be az olaszokat.

06/07 – A nyolcaddöntőkben csak egy olasz csapat van, míg a negyeddöntőkben 2 az elődöntőkben pedig 1 német

07/08 – A nyolcaddöntőkben 1 olasz és 4 német csapat, akik közül 1-1 jut el az elődöntőkig 

08/09 – Egy olasz a negyeddöntőkben, 2 német az elődöntőkben és egy a döntőben  

09/10 – Egyetlen olasz csapat van a nyolcaddöntőkben, 2 német a negyeddöntőkben és egy az elődöntőkben 

10/11 – Egy olasz és két német gárda jutott a legjobb 32 közé

A Bundesliga rajongói a fenti adatokkal bizonygatják bajnokságuk erejét. Az igazat megvallva azonban az olasz csapatok nem nagyon törik magukat a kupáért, hiszen sem presztízs, sem anyagi okokból nincs egy szinten a BL kiírással.  Az ő szemükben a sorozat csak terhet jelent a bajnokság mellett, amely értékes erőforrásokat von el a fő célkitűzés megvalósítástól.

Bárki, aki végigfutja a Serie A-s csapatok Európa Liga/UEFA Kupa szereplését az elmúlt 10 évben (amióta az UEFA megemelte a BL indulók számát) észreveszi, hogy a csapatok úgy lézengenek a pályán, mintha csak egy szezon előtti barátságos meccsen lennének. Ezen még az sem változtat, ha a tartalékcsapattal állnak fel és az ember azt várná, hogy a fiatalok majd megpróbálják bejátszani magukat a kezdőbe.

A német szurkolók szerint az olaszok gondja, ha nem veszik komolyan az Európa Ligát. De miért is kellene? A szponzoroktól és televíziós jogdíjakból származó pénzek még a jegybevételekkel együtt sem érik meg jobban, mint egy hétvégi hazai bajnoki. Az Atletico Madrid például csak 6 millió eurót rakott zsebre az egész sorozat alatt. A klubok nem fogják kockáztatni a bajnoki helyezésüket ilyen kicsi összegekért. A Sunderland például a Premier League-ben tavaly elért 13. helyével ennél jóval több pénzt kapott.

És akkor ott vannak még a csapatok, akik a Bajnokok Ligája helyezésekért küzdenek. Vajon a Napoli-nak melyik éri meg jobban? Megnyerni az Európa Ligát vagy elérni a Serie A első négy helyének valamelyikét? Ugye nem kell megválaszolnom? A pénzügyi különbségek már-már csillagászatiak. Az UEFA 2,1 milliót utal a selejtezőkben résztvevő klubok számlájára és 3,9 milliót a csoportkörért. Fél millió bónusz jár minden lejátszott meccsért, 0,8 millió a győzelemért, valamint 0,4 millió a döntetlenért. A csoportok továbbjutóinak további 3 milliót fizetnek, majd 3,3 milliót a negyeddöntőért, 4,2 milliót az elődöntőért és 5,2 milliót a döntőért. A győztes markát pedig 9 millió euró győzelmi prémium üti.

Az tehát, hogy az Európa Ligáért és a Bajnokok Ligájáért ugyanannyi UEFA koefficiens jár, enyhén szólva is nevetséges. Nézzünk egy példát. A Shakhtar Donetsk nyerte az utolsó UEFA Kupát többek között a CSKA Moszkvát, a Marseille-t, a Dynamo Kijevet és a Werder Bremen-t legyőzve. A Barcelona ugyanakkor a BL győzelemért olyan óriásokon gyalogolt végig, mint a Lyon, a Bayern München, a Chelsea és a Manchester United. És igen, a Shakhtar pontosan ugyanannyi pontot ért Ukrajna UEFA koefficiensének, mint a Barcelona Spanyolországénak.

Az Európa Ligát és a Bajnokok Ligáját külön kellene pontozni, amikor Olaszország vagy Németország BL indulást érő helyeiről döntenek. Ha tisztán a Bajnokok Ligáját nézzük az utóbbi egy, három, öt, 10, 15, 20 vagy 30 évben, a Serie A minden tekintetben lekörözi a Bundesliga-t.
 

06/07 – Csak a Bayern jut tovább a csoportból, akit a negyeddöntőben éppen a Milan ejt ki. Három olasz csapat vesz részt a nyolcaddöntőkben, kettő a negyeddöntőkben és a Milan a végső győztes

07/08 – Csak a Schalke jut tovább a csoportból, de a Barcelona megállítja őket a negyeddöntőben. Három olasz csapat jut a nyolcaddöntőbe, egy a negyeddöntőbe

08/09 – Csak a Bayern jut tovább a csoportból, de a Barcelona újfent kiejti az egyetlen német gárdát a negyeddöntőben. Három olasz csapat a nyolcaddöntőkben

09/10 – Két német és három olasz csapat éri el a nyolcaddöntőt. A Bayern-t a döntőben megveri az Inter

10/11 – Két német és három olasz csapat jut tovább a csoportokból

Az utóbbi nyolc évben csak egyetlen német csapat jutott tovább a negyeddöntőből, méghozzá tavaly a Bayern. A nyolcból 3 évben egyetlen Bundesliga résztvevő sem élte túl az első kiesési kört. A nyolc év alatt csak ötször játszott német csapat a negyeddöntőben, ebből négyszer a Bayern.

Most pedig nézzük meg az olasz csapatok teljesítményét. A Calciopoli ellenére a Serie A ugyanazon idő alatt 3 BL serleget gyűjtött, 5 döntős, 7 elődöntős és 14 negyeddöntős csapatot adott. Az utolsó négy kiírásból kettőt nyertek meg olasz klubok.

 

Olaszország fölénye számokkal

5

német csapat érte el a negyeddöntőt az utóbbi 8 évben

14

olasz csapat érte el a negyeddöntőt az utóbbi 8 évben

9

év telt el azóta, hogy német csapat nyerte meg a BL-t

2

BL serleget nyertek az olasz csapatok az utóbbi 4 évben

1

döntőben játszott német csapat az utóbbi 8 évben

5

döntőben játszott olasz csapat az utóbbi 8 évben

 

Végezetül nézzük meg kicsit a történelmet is. Az elmúlt 34 évben a Bundesliga csapatai 3 európai kupasorozatot nyertek meg, míg a Serie A csapatai 8 kupát hoztak haza. 17 olasz résztvevője volt az európai kupák utolsó 34 döntőjének, tehát pontosan a fele. Az utóbbi négy évben ugyanez az arány, sőt mindkétszer győztesen hagyták el a stadiont – ez a legjobb arány egész Európában, Angliát és Spanyolországot is beleértve.

Most pedig néhány idióta az UEFA-nál, akik talán életükben nem rúgtak még labdába, azt akarják megmagyarázni nekünk, hogy a Stuttgart-Odense és Sampdoria-Debrecen meccsek milyen sokat nyomnak a latba a BL helyek odaítélésekor…"

 

Írta: Carlo Garganes

Fordította. Dudu - Németország megelőzte Olaszországot, de hogy?

Forrás: www.goal.com

Szólj hozzá!

Címkék: olaszország németország el bl

A bejegyzés trackback címe:

https://jabulani.blog.hu/api/trackback/id/tr912554093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása