HTML

Jabulani

Ezekben a napokban egy labda. Később maga a foci, és ami azt körülveszi. A kapcsolódási pontok száma több, mint elsőre gondolnánk, és mivel ezek határozzák meg az itt szóba kerülő témákat, szinte bármi előfordulhat.

Címkék

abreu (1) ac milan (2) afrika (1) ajax (2) alexis sanchez (1) algéria (1) allianz arena (1) anderlecht (1) anglia (14) apertura (3) aranylabda (1) arbeloa (1) argentína (13) arsenal (2) artjoms rudnevs (1) asamoah gyan (3) as roma (4) ausztrália (1) a futball faktor (1) barcelona (7) bayern münchen (2) belgium (1) benfica (1) benzema (1) bl (9) bojan krkic (1) borussia (1) borussia dortmund (1) boulahrouz (1) brazília (6) bundesliga (4) celtic (1) cfr cluj (1) chelsea (3) chicharito hernandez (1) chilavert (1) chile (3) clausura (1) community shield (1) cottbus (2) cruyff (1) csányi sándor (2) dánia (1) dárdai pál (1) david villa (1) dél afrika (2) dél amerika (4) dél korea (3) dinamo kijev (2) di natale (1) donovan (1) dortmund (1) drogba (1) dvsc (4) dvtk (2) dzsudzsák balázs (3) eboué (2) egervári sándor (2) egyiptom (1) el (7) elefántcsontpart (3) el clásico (1) eredivisie (2) erwin koeman (2) észak korea (1) fail (2) fehér miklós (1) fejes (2) felipe melo (1) feyenoord (1) finnország (1) forlan (1) franciaország (4) galatasaray (1) garancsi istván (1) gera zoltán (1) ghána (6) gheorghe hagi (1) gólkirály (2) görögország (1) gulácsi péter (1) győr (4) gyurcsány ferenc (1) hajnal tamás (1) hamit altintop (1) hangulatjelenés (1) hannover (2) henry (1) hertha bsc (2) higuain (1) hollandia (10) honduras (2) huszti szabolcs (3) ibrahimovic (2) iniesta (1) interjú (1) jabulani (3) jabulani tippjáték (38) japán (3) joachim löw (1) johan voskamp (1) john king (1) juhász roland (1) juventus (3) kamerun (1) karpaty lvov (1) katar (1) király gábor (2) kitekintő (3) klose (1) koman vladimir (3) könyvajánló (1) koreai ndk (1) labda (1) laczkó zsolt (1) larissa riquelme (6) lavezzi (1) lazio (2) lech poznan (1) lisztes krisztián (1) litvánia (1) liverpool (1) luis fabiano (1) mágus (1) magyarország (9) mainz (2) manchester united (4) maradona (4) meccsváró (14) messi (3) mexikó (3) mezey györgy (3) michael preetz (1) mkb veszprém (1) muslera (2) napoli (1) nb1 (1) németország (8) nigéria (1) olaszország (6) orbán viktor (2) oroszország (2) paks (1) palermo (1) paraguay (9) piqué (1) platini (1) porto (1) portugália (4) premier league (4) premjer liga (1) primera division (2) psv (2) puyol (1) raul meireles (1) real madrid (5) ribery (1) rio ferdinand (1) riquelme (1) románia (2) ronaldinho (1) róth antal (1) rudolf gergely (1) sampdoria (1) san marino (1) sarkozy (1) sebők vilmos (2) shakira (1) sneijder (2) spanyolország (13) sparta rotterdam (1) stadion (1) statisztika (1) stuttgart (3) suarez (2) suna (5) superclásico (1) svájc (2) svédország (1) szabics imre (1) szalai ádám (3) szántai ákos (1) szerbia (2) szlovákia (2) szlovénia (1) szurkolók (1) tevez (2) thomas müller (2) tiszatibi (3) totti (1) udinese (1) uefa (1) új zéland (1) ukrajna (1) uruguay (10) usa (3) u válogatott (1) vb (1) videó (7) videoton (3) videó bíró (2) visszaszámláló (32) vittek (1) xavi (1) zahia dehar (1) zenit (2) zte (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Óriási! Sarkozy gratulált a Barca tavalyi BL-győzelméhez?!

2010.06.24. 22:10 :: ugyangabor

Ma estére a Sport Géza cikkét ajánljuk tanulmányozásra (a lényeg kiemelve). Amellett hogy most a magyar válogatott is eséllyel venné fel a harcot ezekkel a derék franciákkal, az is örömmel tölthet el minket, hogy nálunk fejlettebb demokráciákban is van rá példa, hogy a labdarúgó szövetség közvetlenül a kormány alá rendelt szervezet.

A francia válogatott pont nélkül, egy rúgott góllal esett ki a dél-afrikai világbajnokságon, a francia elnök próbálja a szétesett csapat rendezését. A szokatlan fejleményt "Nicolas Sarkozy a válogatott új edzője" címmel kommentálta a Le Monde című napilap csütörtök délután megjelent számában.

Franciaországban általános sztrájk van, több mint egymillióan tüntetnek az utcákon a nyugdíjreform ellen, de az államfő csütörtökön Thierry Henryt fogadta hivatalában. Az egyórás megbeszélést magánjellegűnek minősítették a felek, és egyikük sem nyilatkozott utána.

Eredeti programja szerint Sarkozynek a jövő heti G20-csúcstalálkozó előtt a fejlődő országokat támogató francia civil szerveztek képviselőjével kellett volna találkoznia. A vendégek szerdán tudták meg, hogy az államfő helyett a külügyminiszter fogadja őket, majd később a sajtóból értesültek arról, hogy a válogatott ügyei miatt nem ér rá velük foglalkozni. Az eljárás ellen nyilvánosan is tiltakoztak: "A köztársasági elnöknek fontosabb egy labdarúgóval találkoznia, mint 3 milliárd szegény ember a fejlődő országokban".

Az elnök autót és a köztársasági gárda felvezető motorosait küldte Henryért a repülőtérre. A válogatott repülőgépe délelőtt érkezett haza Dél-Afrikából a párizsi Le Bourget repülőtérre, ahol alig harminc kiábrándult szurkoló várta a csapatot. De sem ők, sem a hatalmas számban megjelent újságírók nem férhettek a játékosok közelébe a szigorú biztonsági intézkedések miatt.

A francia hírtelevíziók élőben közvetítették, ahogy Henry rendőri felvezetéssel elindult az Elysée-palotába, Franck Ribéry, valamint két másik csapattag átszálltak a magángépeikbe, a legtöbb játékos és Raymond Domenech szövetségi kapitány pedig autóval mentek tovább párizsi lakásukba, de a sajtóval nem álltak szóba.

Az elnöki hivatal szerint Thierry Henry saját kérésére találkozott az államfővel, akitől Dél-Afrikából telefonon kért meghallgatást. A L'Équipe című sportlap szerint azonban Sarkozy döntött úgy, hogy mindenképpen szeretne azzal az egyetlen személlyel mutatkozni a csapatból, akinek hírnevét kevésbé tépázta meg a dél-afrikai botrány. A Le Monde úgy tudja, hogy a Barcelona játékosa valójában egy több mint egy évvel ezelőtti meghívásnak tett eleget. Amikor ugyanis csapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, a francia elnök telefonon gratulált Henrynak és azt ajánlotta, hogy segítsen neki az országot és honfitársait felrázni a zsibbadtságból.

Sarkozy külföldön általában nem hajlandó belügyekről nyilatkozni. Szombaton azonban Szentpéterváron Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott találkozója közben elfogadhatatlannak nevezte Nicolas Anelka modortalan viselkedését a szakvezetővel szemben, amelyről aznap számolt be a L'Équipe. A Le Monde szerint az elnök forró dróton folyamatosan adta ki az utasításokat az illetékes kormánytagoknak arról, mit tegyenek a kialakult helyzetben.

A csapat kiesése után munkaértekezletet hívott össze hivatalában, amelyen egy októberben megrendezésre kerülő "labdarúgó-parlament" összehívásáról döntöttek. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő azt kérte, hogy "a felelősök minél előbb vonják le a katasztrófa tanulságait", és a játékosok ne vegyék fel azt a prémiumot, amit a szponzorok ajánlottak fel az eredménytől függetlenül. Erről az ötmillió euróról egyébként korábban már maguk a játékosok lemondtak.

Csütörtökön Roselyne Bachelot sportminiszter már elkerülhetetlennek nevezte a labdarúgó-szövetség elnökének távozását. A politika közvetlen beleszólása egy sportág belügyeibe annak ellenére szokatlan Franciaországban, hogy a politikusok mindig is megpróbálták kihasználni a labdarúgás népszerűségét.

A Le Monde szerint az egyébként nagy focirajongó hírében álló Sarkozy egyszerűen attól tart, hogy a választók megharagszanak rá, hogy ha az országot jelenleg leginkább foglalkoztató ügyben nem tesz politikai lépéseket. A nyugdíjreformot és a megszorításokat kellene az országnak elmagyaráznia, miközben a túlfizetett focisták öltözőben elhangzott káromkodásai és edzésbojkottja tartja még mindig lázban az országot.

"Az államfő kevésbé tart a népszerűségi mutatók esésétől, mint attól, hogy a válogatott kudarca rossz hatással van a választóira" - véli a Le Monde-ban Jérome Fourquet politológus. Véleménye szerint Sarkozyt az aggasztja, hogy a francia válogatott az individualizmus, az önzés, a gazdagok arroganciájának szimbólumává vált és a szegényebb rétegeknek az áldozatot nem vállaló gazdagok iránti megvetését táplálja. Ezenkívül Sarkozy arra is emlékezhet, hogy az 1998-as francia vb-győzelem után elődje, Jacques Chirac népszerűségi mutatója az egekbe szökött.


Forrás

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország sarkozy henry

A bejegyzés trackback címe:

https://jabulani.blog.hu/api/trackback/id/tr822107658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása