HTML

Jabulani

Ezekben a napokban egy labda. Később maga a foci, és ami azt körülveszi. A kapcsolódási pontok száma több, mint elsőre gondolnánk, és mivel ezek határozzák meg az itt szóba kerülő témákat, szinte bármi előfordulhat.

Címkék

abreu (1) ac milan (2) afrika (1) ajax (2) alexis sanchez (1) algéria (1) allianz arena (1) anderlecht (1) anglia (14) apertura (3) aranylabda (1) arbeloa (1) argentína (13) arsenal (2) artjoms rudnevs (1) asamoah gyan (3) as roma (4) ausztrália (1) a futball faktor (1) barcelona (7) bayern münchen (2) belgium (1) benfica (1) benzema (1) bl (9) bojan krkic (1) borussia (1) borussia dortmund (1) boulahrouz (1) brazília (6) bundesliga (4) celtic (1) cfr cluj (1) chelsea (3) chicharito hernandez (1) chilavert (1) chile (3) clausura (1) community shield (1) cottbus (2) cruyff (1) csányi sándor (2) dánia (1) dárdai pál (1) david villa (1) dél afrika (2) dél amerika (4) dél korea (3) dinamo kijev (2) di natale (1) donovan (1) dortmund (1) drogba (1) dvsc (4) dvtk (2) dzsudzsák balázs (3) eboué (2) egervári sándor (2) egyiptom (1) el (7) elefántcsontpart (3) el clásico (1) eredivisie (2) erwin koeman (2) észak korea (1) fail (2) fehér miklós (1) fejes (2) felipe melo (1) feyenoord (1) finnország (1) forlan (1) franciaország (4) galatasaray (1) garancsi istván (1) gera zoltán (1) ghána (6) gheorghe hagi (1) gólkirály (2) görögország (1) gulácsi péter (1) győr (4) gyurcsány ferenc (1) hajnal tamás (1) hamit altintop (1) hangulatjelenés (1) hannover (2) henry (1) hertha bsc (2) higuain (1) hollandia (10) honduras (2) huszti szabolcs (3) ibrahimovic (2) iniesta (1) interjú (1) jabulani (3) jabulani tippjáték (38) japán (3) joachim löw (1) johan voskamp (1) john king (1) juhász roland (1) juventus (3) kamerun (1) karpaty lvov (1) katar (1) király gábor (2) kitekintő (3) klose (1) koman vladimir (3) könyvajánló (1) koreai ndk (1) labda (1) laczkó zsolt (1) larissa riquelme (6) lavezzi (1) lazio (2) lech poznan (1) lisztes krisztián (1) litvánia (1) liverpool (1) luis fabiano (1) mágus (1) magyarország (9) mainz (2) manchester united (4) maradona (4) meccsváró (14) messi (3) mexikó (3) mezey györgy (3) michael preetz (1) mkb veszprém (1) muslera (2) napoli (1) nb1 (1) németország (8) nigéria (1) olaszország (6) orbán viktor (2) oroszország (2) paks (1) palermo (1) paraguay (9) piqué (1) platini (1) porto (1) portugália (4) premier league (4) premjer liga (1) primera division (2) psv (2) puyol (1) raul meireles (1) real madrid (5) ribery (1) rio ferdinand (1) riquelme (1) románia (2) ronaldinho (1) róth antal (1) rudolf gergely (1) sampdoria (1) san marino (1) sarkozy (1) sebők vilmos (2) shakira (1) sneijder (2) spanyolország (13) sparta rotterdam (1) stadion (1) statisztika (1) stuttgart (3) suarez (2) suna (5) superclásico (1) svájc (2) svédország (1) szabics imre (1) szalai ádám (3) szántai ákos (1) szerbia (2) szlovákia (2) szlovénia (1) szurkolók (1) tevez (2) thomas müller (2) tiszatibi (3) totti (1) udinese (1) uefa (1) új zéland (1) ukrajna (1) uruguay (10) usa (3) u válogatott (1) vb (1) videó (7) videoton (3) videó bíró (2) visszaszámláló (32) vittek (1) xavi (1) zahia dehar (1) zenit (2) zte (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

El Superclásico

2010.11.11. 17:21 :: Nemirov

Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy közeleg a dél-amerikai kontinens egyik legjelentősebb eseménye a superclásico, ahol a 2010-es apertura 14. fordulójában a River Plate csapata fogadja a Boca Juniors gárdáját. Magyar idő szerint kedden este 11-kor kerül sor a rangadóra. Addig még 5 nap van hátra és megpróbálok naponta feltenni valamit a blogra (képet,videót,írást) és hogy ne összevissza legyen, ezért ezt a posztot fogom frissíteni. Kezdésnek egy kép a tavalyi meccsről. Update 1, Update 2, Update 3, Update 4, Update 5 a tovább mögött!  
 

 

Update 1 - Vigyázó szemetek Buenos Airesre vessétek!

Amikor a két argentin óriás összecsap egymással nem egy habyományosan értelmbe vett rangadóról van szó, hanem többről. Ezért is kapta az El superclásico nevet, mert valamivel meg kellett különböztetni a többi klasszikus meccstől. A brit Observer című újság egészen addig merészkedett, hogy az "50 sportesemény, amit halálod előtt látnod kell" listájának élére rakta a meccset.

A kezdetek

A két csapat rivalizálásának gyökerei a 20. század elejéig nyúlnak vissza. A River csapata 1901. május 25-én alakult Buenos Aires egyik legszegényebb La Boca negyedében, ugyanabban a kerületben ahol 1905. április  3-án a Boca Juniors. A legendák szerint mindkét klub európai gyökerekkel rendelkezik. A csapat alapítója egyszer látta, hogy a River Plate (a város folyója a Rio de le Plata angol neve) nevű piacon angol matrózok játszottak egymás ellen a ládák között fehér matróz ruhában. A csapat innen kapta a nevét is és a matrózok úgy különböztették meg egymást, hogy az egyik csapat játékosai egy piros csíkot ragasztottak átlósan a felsőjükre, ezzel megalapítva a csapat mezét is. A Boca csapatát olasz bevándorlók alapították és az erős itáliai befolyás miatt ragadt rájuk a Los Xeneizes, azaz genovaiak becenév. Kezdetben csakúgy, mint a Juventus rózsaszínben játszottak, de amikor szembekerültek egy ugyanolyan színű mezt választó csapattal, megegyeztek, hogy a meccs vesztese kimegy a kikötőbe, és az elsőként befutó hajó zászlója alapján választ új színt, és mivel az első hajó svéd volt, így lett a Boca hivatalos színe a kék-sárga. Az első egymás elleni mérkőzésről ellentmondásosak az adatok mind a dátumot, mind az eredményt illetően. Néhányak azt állítják 1908-ban a Boca hazai "területen" 2-0-ra nyert, míg más megbízhatóbb források szerint csak 1913-ban volt az első derbi, ahol a River nyert 2-1-re. Mindenestre egy dolog biztosnak tűnt. A két klub teljesen ellentmondásos utat kezdett el bejárni. 

A River a nehéz kezdetek után a leggazdagabb klubbá nőtte ki magát az évtizedek során, míg a Boca rendkívül szorosan összefonódott a negyed lakóival, a munkásosztály csapatává vált. A River a Boca negyedből el is költözött és ekkor ragadt a csapatra a milliomosok becenév, ezzel kezdetét véve a versengésnek.

Statisztikák

A két csapat 186 alkalommal találkozott ebből 68-szor a Boca került ki győztesen 57 döntetlen született és 61 alkalommal a River bizonyult jobbnak. A Copa Libertadoresben 22-szer csaptak össze, ahol szintén a Boca van némi fölényben (10-8). A legtöbb gólt a River-es Ángel Labruna szerezte számszerint 16-ot és a legtöbb klasszikuson is River játékos lépett pályára Reinaldo Merlo személyében 42 alkalommal. Ahogy az a rivális csapatok között lenni szokott, viszonylag kevés olyan játékos van, aki mindkét együttesben játszott és mégkevesebb olyan, aki sikereket is ért el.     

Update 2 - Régi idők focija

Az első meccsre a profi ligában 1931-ben került sor, ami elég tüzesre sikerült, 1-1-es állásnál hárman a River játékosai közül erős tiltakozásba fogtak, amikor a Boca megszerezte az egyenlítő találatot, aminek az lett az eredménye, hogy a három pont a genovaiaké lett.  A milliomosok első sikerére 1933-ig kellett várni, de a győzelem mindenért  kárpótolta a szurkolókat, ugyanis a 3-1-es siker azt jelentette, hogy a Boca lemaradt a bajnoki címről és a San Lorenzo csapata lett a végső győztes. 1941-ben a River csapatát a „gépezet” becenével illeték, hogy miért azt a nagy rivális csapat is megtapasztalhatta egy 5-1-es vereség alkalmával.  A Boca két alkalommal is hasonlóan szolgálta ki szurkolóit 1959-ben és 1982-ben. Ráadásul utóbbi győzelmet a River otthonában érte el Oscar Ruggeri és Ricardo Gareca góljainak is köszönhetően, akik később piros-fehérben is játszottak. Volt olyan év, amikor a Boca is és a River is az ősi ellenség pályáján ünnepelhette a bajnoki címet.  Az 1969-es bajnokság utolsó fordulójában egy 2-2-es döntetlen azt eredményezte, hogy a Boca a Monumentalban ünnepelhette a bajnoki címet. 1986-ban ezért alaposan visszavágtak a milliomosok. Úgy érkeztek a Bomboneraba, hogy már majdnem bajnokok voltak és még a meccs előtt elkezdtek ünnepelni a stadionban. A derbi arról is emlékezetes maradt, hogy a meccset narancsszínű labdával kellett lejátszani, ugyanis annyi fehér papír került a mérkőzés elején a pályára, hogy a normál labdát nem lehetett látni (persze amennyire tudták letakarították). Ami a nemzetközi kupákat illeti 2000-ben a végső győztes Boca a nyolcaddöntőben 3-0 tudott nyerni idegenben, ami természetesen továbbjutást ért. Az új évezredben több superclásicot is rendeztek a nemzetközi kupákban, ahol mindkét csapatnak termett babér. Diego Maradona egy 1997-es derbin vonult vissza az aktív labdarúgástól és ott a következőket mondta.

„Játszottam a Barcelona-Real Madrid rangadón, azon a meccsen, ami olyannyira fontos, mert  két nagy város csatája , de a Boca-River valami egészen más. Olyan, mintha Julia Roberts-el bújnál ágyba. ” 
 

A 86-os derbi

 

Update 3 - Apertura 14. forduló 

A 14. forduló műsora kicsit eltérően alakult az eddig megszokottaktól. Pénteken kezdődött és egészen keddig nyúlik. Ennek több oka is van. Sajnálatos módon egy fordulót elhalasztottak a korábbi elnök Néstor Kirchner (jelenlegi elnök férje) halála miatt, ami látva a nép reakcióját a hírre helyes döntésnek bizonyult. Egyrészt ezért is csúszott a clásico, másrészt pedig azért mert Bon Jovi, Sir Paul McCartney és ezen a hétvégén a  Jonas Brothers is úgy gondolta, hogy a rangadó előtt ők is tesztelnék a Monumental (helyi Puskás stadion) gyepszőnyegének minőségét, így kell neki némi rehabilitáció. Ezúton üzenném a pubiknak meg a szervezőknek hogy kapják be! Remélem legközelebb ők mennek keddre.

A River egy héttel ezelőtt menesztette Angel Cappa edzőt és alighanem ugyanez a sors vár a Boca trénerére is ha nem tud elfogadható eredményt felmutatni a rangadón. Az elmúlt szezonokhoz hasonlóan mindkét  csapat nevéhez méltatlanul csak a középmezőnyben szerepel, aminek talán csak annyi előnye lesz, hogy remélhetőleg élvezetesebb játékot látunk és a főszereplők kétségbeesett csatát folytatnak majd a győzelemért. Egy biztos;  a tüzijáték garantált lesz a pályán és a lelátón is.  Riquelme múlthéten majd féléves kihagyás után tért vissza, majd a héten minden Boca szurkolóra az infarktust hozta, amikor egy ütközés után nem tudott edzeni. Keddre egészséges lesz és ott lesz a kezdőben és bízzunk benne, hogy kedve is lesz a játékhoz. A River vélhetően Mariano Pavone személyében egy csatárral fog kezdeni és őt fogja támogatni a középpályáról Buonanotte, Lamela és Pereyra társaságában. A veterán Almeyda is könnyen a kezdőben találhatja magát, míg az iszákos Ortega a padról szállhat be. Nehéz megjósolni a kimenetelt, a River rossz formában van, de az edzőváltás felrázhatja a csapatot, a Boca pedig nagyon rapszodikus teljesítményt nyújt. Román formáján nagyon sok múlhat. Sanszos a döntetlen, de az az érzésem, hogy ez egyik csapat számára sem elfogadható. Reméljük élvezetes, sokgólos meccs lesz.      

Eddig két mérkőzés ért véget a fordulóban, a Huracán csapata hazai pályán szenvedett vereséget a Colón-tól,  a Banfield pedig gólnélküli döntetlent játszott a 19. Gimnasia csapatával. Őszintén szólva egyik meccs sem hozott lázba, akit igen meghívom egy sörre és beszámolhat az élményeiről. A Quilmes – Godoy Cruz már jobban érdekel. Valahogy mindig is különös szimpátiát éreztem az argentin kiscsapatok iránt így a Quilmes sem kivétel ezalól. 13 forduló óta várok rá, hogy végre megszerezzék az első győzelmet, de ezen a hétvégén sem valószínű, hogy elkapják a 6. mendozai csapatot. A meccset egyébként a Banfield pályáján játszák, zárt kapuk mögött. Hogy miért? A Quilmes  barra bravái (amolyan huligánfélék,nagyon kemény állatok, majd az utolsó forduló után lesz írás róluk) megelégelték a sorozatos vereségeket és saját csapatukra támadtak, a játékosokat szállító buszon némi átalakítást végeztek. Ez ott normális dolognak mondható.  A Quilmes alelnöke természetesen felháborodott az eseten és kijelentette tudja kik voltak azok az idióták, akik ezt csinálták és rács mögé juttatná őket, hogy még egyszer ez ne fordulhasson elő.  Nem tudom eddig melyik földrészen és országban élt, de az ottani viszonyokat ismerve elég furcsának találom, hogy ilyen dolgokon meglepődik.

Ami a bajnoki aranyért folyó csatát illeti, nagyon úgy néz ki kétcsapatosra szűkült az esélyesek száma. Ha az Estudiantes az elmúlt szezonok hajráját másolja majd, akkor a Vélez máris bonthatja a pezsgőt. Mindketten kötelezőnek tűnő meccs előtt állnak, Verónék a Tigre-hez látogatnak, papírforma szerint edzés lesz belőle, a Vélez pedig a Lanús-t fogadja. Meglepetés lenne az éllovasok botlása, akár az első hely elvesztését is okozhatja az itt elhullajtott pontok. 

A 14. forduló hátralevő műsora és a tabella:

Arsenal  - All Boys

Tigre - Estudiantes

Argentinos - San Lorenzo

Quilmes - Godoy Cruz

Independiente - Olimpo

Vélez - Lanús

Newell’s – Racing

River - Boca     

Update 4 - Így szurkolnak ők. 

 

 

Update 5 - Hector Baldassi interjú 

 

Hector Baldassi FIFA játékvezető, aki Argentínát képviselte a bírók csapatában a nyári világbaknokságon, elmondta készen áll a 17.(!) derbijére. A vele készült rövid riport alább olvasható.

„Igen ez a 17. pályafutásom során és erre is ugyanúgy készülök, mint az összes többire, teljesen fitt vagyok. Habár kicsit más érzés ezt a mérkőzést vezetni a nagy jelentősége miatt, de teljes nyugodtsággal várom.”

„Természetesen minden egyes összecsapás magában hordoz valami plusz dolgot, most ez különösen igaz, hiszen mindkét csapat a szezonja megmentését reméli a mérkőzéstől.”

Az argentin szövetséges legújabb javaslatára, miszerint megszüntetnék a következő szezontól a jelenlegi bajnoki rendszert és európai stílusúra állnának át, Baldassi nem ragált és arra a kérdésre is igen diplomatikus választ adott, hogy mekkora nyomás nehezdik egy argentin bíróra.  

„Mint mindig a mi munkánkat folyamatosan megkérdőjelezik, mi is követünk el hibákat, mint bármely más ember és minden héten keményen dolgozunk, hogy ennek a hibáknak a számát a minimumra szorítsuk vissza.”

A 44 éves játékvezető, aki 1998 óta vezet bajnoki mérkőzéseket most a nyári világbajnokságra emlékszik vissza, ahol teljesítményét pozitívan értékelték a FIFA megfigyelői.

 „Hatalmas öröm volt, hiszen ez a legnagyobb megtiszteltés, amire egy bíró törekedhet. Sokat dolgoztam, nagy erőfeszítésekkel, hogy ott lehessek, a FIFA játékvezetői tesztjén megfelelni nehéz feladat. Természetesen elégedettségel tölt el, hogy sikerült jó munkát végeznem, amelyet a világ futballja is jónak értékelt."

 

Most pedig az előző szezon Superclásico-inak gólösszefoglalója: 
 

   2009 Apertura River - Boca 1-1 

 

2010 Clasusura Boca - River 2-0

 

Végezetül pedig nézzük meg hogyan gondolkodnak az evolúcióról a Boca szurkolói,

 

valamint azt, hogy melyik csapat mennyire volt eredményes a közelmúltban.

A Rivernek pedig kívánom, hogy húzzanak bele és embereljék meg magukat (ha lehet ne pont ma), mert azt a szégyent, hogy kiesnek soha nem mossák le magukról és azt, hogy milyen lenne az argentin bajnokság a River és a Superclásico nélkül elképzelni is rossz.

Tisztában vagyok vele, hogy a dél-amerikai klubfutball nem a legnépszerűbb itthon és a sok jobbnál jobb bajnokság mellett valahol érthető is, hogy miért. Azért remélem, sőt tudom, hogy többeknek is ez a foci nyújtja a legjobb futball élményt legyen az egy brazil vagy Copa Sudamericana meccs. A honi tévék is elérhetővé tették már a kínálatukban a latinamerikai labdakergetést és bízzunk benne az argentin bajnokság is visszatér majd a képernyőkre. Ha csak egy embert is sikerült szerezni ezzel az összeállítással már megérte.

Aki velem tartana ma este és nézné a rangadót, az itt (is) tud keresgélni. 

1 komment

Címkék: argentína apertura superclásico

A bejegyzés trackback címe:

https://jabulani.blog.hu/api/trackback/id/tr192442009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemirov · http://jabulani.blog.hu/ 2010.11.14. 12:00:41

Már megszoktam,hogy kiszámíthatatlan ez a bajnokság,dehogy az estudiantes emberelőnyben 2-1-re kikapjon egy ilyen csapattól.Hihetetlen.
süti beállítások módosítása