HTML

Jabulani

Ezekben a napokban egy labda. Később maga a foci, és ami azt körülveszi. A kapcsolódási pontok száma több, mint elsőre gondolnánk, és mivel ezek határozzák meg az itt szóba kerülő témákat, szinte bármi előfordulhat.

Címkék

abreu (1) ac milan (2) afrika (1) ajax (2) alexis sanchez (1) algéria (1) allianz arena (1) anderlecht (1) anglia (14) apertura (3) aranylabda (1) arbeloa (1) argentína (13) arsenal (2) artjoms rudnevs (1) asamoah gyan (3) as roma (4) ausztrália (1) a futball faktor (1) barcelona (7) bayern münchen (2) belgium (1) benfica (1) benzema (1) bl (9) bojan krkic (1) borussia (1) borussia dortmund (1) boulahrouz (1) brazília (6) bundesliga (4) celtic (1) cfr cluj (1) chelsea (3) chicharito hernandez (1) chilavert (1) chile (3) clausura (1) community shield (1) cottbus (2) cruyff (1) csányi sándor (2) dánia (1) dárdai pál (1) david villa (1) dél afrika (2) dél amerika (4) dél korea (3) dinamo kijev (2) di natale (1) donovan (1) dortmund (1) drogba (1) dvsc (4) dvtk (2) dzsudzsák balázs (3) eboué (2) egervári sándor (2) egyiptom (1) el (7) elefántcsontpart (3) el clásico (1) eredivisie (2) erwin koeman (2) észak korea (1) fail (2) fehér miklós (1) fejes (2) felipe melo (1) feyenoord (1) finnország (1) forlan (1) franciaország (4) galatasaray (1) garancsi istván (1) gera zoltán (1) ghána (6) gheorghe hagi (1) gólkirály (2) görögország (1) gulácsi péter (1) győr (4) gyurcsány ferenc (1) hajnal tamás (1) hamit altintop (1) hangulatjelenés (1) hannover (2) henry (1) hertha bsc (2) higuain (1) hollandia (10) honduras (2) huszti szabolcs (3) ibrahimovic (2) iniesta (1) interjú (1) jabulani (3) jabulani tippjáték (38) japán (3) joachim löw (1) johan voskamp (1) john king (1) juhász roland (1) juventus (3) kamerun (1) karpaty lvov (1) katar (1) király gábor (2) kitekintő (3) klose (1) koman vladimir (3) könyvajánló (1) koreai ndk (1) labda (1) laczkó zsolt (1) larissa riquelme (6) lavezzi (1) lazio (2) lech poznan (1) lisztes krisztián (1) litvánia (1) liverpool (1) luis fabiano (1) mágus (1) magyarország (9) mainz (2) manchester united (4) maradona (4) meccsváró (14) messi (3) mexikó (3) mezey györgy (3) michael preetz (1) mkb veszprém (1) muslera (2) napoli (1) nb1 (1) németország (8) nigéria (1) olaszország (6) orbán viktor (2) oroszország (2) paks (1) palermo (1) paraguay (9) piqué (1) platini (1) porto (1) portugália (4) premier league (4) premjer liga (1) primera division (2) psv (2) puyol (1) raul meireles (1) real madrid (5) ribery (1) rio ferdinand (1) riquelme (1) románia (2) ronaldinho (1) róth antal (1) rudolf gergely (1) sampdoria (1) san marino (1) sarkozy (1) sebők vilmos (2) shakira (1) sneijder (2) spanyolország (13) sparta rotterdam (1) stadion (1) statisztika (1) stuttgart (3) suarez (2) suna (5) superclásico (1) svájc (2) svédország (1) szabics imre (1) szalai ádám (3) szántai ákos (1) szerbia (2) szlovákia (2) szlovénia (1) szurkolók (1) tevez (2) thomas müller (2) tiszatibi (3) totti (1) udinese (1) uefa (1) új zéland (1) ukrajna (1) uruguay (10) usa (3) u válogatott (1) vb (1) videó (7) videoton (3) videó bíró (2) visszaszámláló (32) vittek (1) xavi (1) zahia dehar (1) zenit (2) zte (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Pihennek a fáraók

2011.02.04. 17:20 :: ugyangabor

Az egyiptomi labdarúgó válogatott történelme első világbajnoki mérkőzését Magyarország ellen játszotta, ahol azóta sem nyert egyetlen összecsapást sem, mégis az egyik legsikeresebb afrikai csapat. Az IFFHS statisztikái szerint a bajnokság a 23. legerősebb a világon, két hete azonban nem rendeznek meccset. Lectóköbaut Egyiptom, Mubarak nélkül.

És ha már Magyarország, kezdjük is mindjárt a közös múlttal. Az első találkozó számunkra nem alakult jól, a '24-es párizsi olimpián 3-0-ra kikaptunk, amit egy kairói döntetlen követett, barátságos meccsen. A már említett '34-es világbajnokságon Nápolyban 4-2 arányban bizonyultunk jobbnak, amit még két győzelem (3-0, 2-0) követett, mindkettő Egyiptom fővárosában. Legnagyobb sikereiket tahát nem Magyarország ellen érték el, de nem is a vb-ken. Mivel akkor még más rendszerben zajlott a torna, az a vereség a búcsút is jelentette. A következő szereplésre egészen 1990-ig kellett várni, amikor ugyancsak Olaszország adott otthont az eseménynek. Írország és Hollandia ellen is döntetlenre végeztek, amivel esélyük maradt a továbbjutásra, de az utolsó körben Anglia túl nagy falatnak bizonyult. Érdekesség, hogy ez volt az egyetlen meccs a csoportban ahol nem döntetlen született. Ha tartják a sormintát, olyan helyzet állt volna elő, hogy mindenkinek három pontja és nullás gólkülönbsége van. Mivel még a csoportharmadik hollandok is továbbmentek, a fáraóknak különösen fájhatott a szívük.

Igaz, hogy első Afrikai csapatként jutottak el a világbajnokságra, de ott sem akkor, sem később nem termett babér számukra. A legutóbbiról egy hajszállal maradtak le. Nézzünk egy másik sorzatot, ahol már jóval sikeresebbek. Egyiptom az Afrikai Ladbarúgó Szövetség alapító tagja volt 1957-ben, és jó ötletgazdához méltóan meg is nyerte az afrikai nemzetek kupájának első kiírását. Ezt két évvel később hazai pályán megismételték, amit még további öt diadal követett. A legsikeresebb korszak éppen most zajlik, hiszen az utóbbi három kiírásban megállíthatalanok voltak.

Ha hinni lehet a statisztikáknak, a nemzeti bajnokság a svájcival, a skóttal és a csehvel van egy szinten, a válogatott pedig 33. a FIFA világranglistáján. Ennek komolyan vehetőségére jó példa, hogy a múlt havin még a tizedik pozíciót foglalták el, épphogy lemaradva a Portugálok mögött, de simán megelőzve például az olaszokat. (Annak persze örülünk, hogy a magyar csapat játék nélkül is szépen araszol előre, immár megelőzve Hondurast és Burkina Fasot.)

Egyiptom legsikeresebb csapata az Al-Ahly, amely a bajnokság 1949 óta íródó története során 35-ször diadalmaskodott. Kupából is ugyanennyit nyertek, ráadásul a BL és a KEK helyi megfelelőjéből is gyűjtöttek néhányat. Említést érdemel még a tizenegy elsőséggel büszkélkedő  és jelenleg is vezető Ez-Zamálek. Tizenöt forduló után az Al-Ahly csak ötödik, az Ismaily, az ENPPI és a beszédes nevű Police Union is megelőzi. Két fordulót már elhalasztottak, de ha a belpolitikai helyzet nem változik, előfordulhat, hogy hosszabb szünetre kell berendezkedni.

A bajnokságban főként ghánai és kameruni légiósok játszanak, de még így is csak epizódszerephez jutnak a hazaiak mellett. Igazán nagy sztárjaik nincsenek, a válogatott ereje is a csapategységben rejlik, de néhányan azért eljutottak európai bajnokságokba. Mohamed Zidan évekig stabil kezdő volt Dortmundban, de az idei csapatba már nem fért be. Ugyancsak a Bundesligában próbált szerencsét Hany Ramzy, aki a Werderrel és a Kaiserslauternnel nemzetközi kupameccseket is játszhatott, majd alacsonyabb osztályban fejezte be karrierjét. A Midoként ismert Ahmed Hassam fél Európát bejárta: Gent, Ajax, Celta Vigo, Marseille, Roma, Tottenham, Middlesbrough, Wigan, West Ham, ezek után pedig visszatért nevelőegyesületéhez a Zamalekhez, ja, és még 28 éves sincs!

Angliában próbált szerencsét Amr Zaki, aki a Wigan-nél egy szezonra meghatározóvá tudott válni, de ezen kívül csak momentumai adódtak. Jelentős európai karriert nem futott be, de Hossam Hassant szokták a legnagyobb egyiptomi játékosnak tekinteni, 2007-ben vonult vissza, jelenleg a Zamalek edzője. Említést érdemel még Mahmoud Al-Khatib, akit a France Football 1983-ban a legjobb afrikai játékosnak válaszott, valamint Mohamed Aboutreika akit 2007-ben és 2008-ban a világ legnépszerűbb játékosának válaszottak! Ezt a díjat többnyire a harmadik világ geekjei ítélik oda valami lokális nagyságnak. Jelenlegi birtokosa a futballtörténeti mérföldkőnek teljes joggal számító iráni Fahrad Majidi, aki négyszer annyi szavazatot kapott, mint Messi, C. Ronaldo, Sneijder és Xavi összesen.

                              Hossam Hassan a 2006-os Afrika-kupával

Mivel egy hasonló versenyen százhúsz éve mindig egy magyar pénz szokott lenni az év érméje, ezennel mozgalmat indítok, hogy idén Rósa Dénes kapja. Vagy Torghelle. Majd eldöntik kő-papír-ollóban. Kárpát-medence klikkelői, egyesüljetek!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: afrika egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://jabulani.blog.hu/api/trackback/id/tr22638468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása